Užmerkdami akis, problemų neišspręsime!

Senokai žadėjau parašyti keltą minčių iš Marijampolės jaunimo organizacijų tarybos "Apskritas stalas" (toliau tekste vadinsiu tiesiog  Stalas) ataskaitinio susirinkimo. Tuo metu buvau revizijos komisijos pirmininkas ir su komisija ruošėme ataskaitą, vertinome Stalo veiklą.

Žinoma buvo ir gerų, ir blogų pastebėjimų, tai natūralu visko pasitaiko, tačiau keisčiausia, kad nesugebama pripažinti klaidų. Vietoj to, kad pripažinti ir pasitaisyti, aš buvau palaikytas nesantaikos kurstytoju, destruktoriumi, kuris kabinėjasi be reikalo, tačiau faktai sako ką kita. Ataskaitoje pažymėta visi pastebėti netikslumai ir neatitikimai pačių prisiimtiems dokumentams.

Žodžiu pervažiavo mane (nes būtent aš pristatinėjau ataskaitą) "buldozeriu". Nepritarė nei vienai pastabai, nors kai kurios buvo tiesiog redakcinio pobūdžio. Aš nieko asmeniško neturiu ir neįsižaidžiau, tačiau liūdna, kad ši organizacija grimsta į neteisybės, nesąžiningumo liūną, kuriame visi lygūs, bet kai kurie lygesni. 



Organizacija, atstovaujanti jaunimo organizacijų interesus aukštesnėse instancijose, pati neišlaiko teisingumo, dokumentus interpretuoja taip, kaip patogu vadovams. Praktiškai nelabai yra ko pykti ant savivaldybės ar Seimo, juk jau pačiame žemiausiame lygmenyje vyksta neteisingi ir nešvarūs dalykai, kur kritika ir kita nuomonė negalima.

Manau, kad su tokia politika Stalas niekada neturės jaunimo palaikymo, negirdės jų lūkesčių ir problemų. Organizacija, kurios veikla grindžiama siauru vadovų interesų ir ambicijų tenkinimu, nemanau, kad turi ateitį. Žinoma įstatymas suteikia Stalui nemažai teisių, todėl lengva mosuoti jaunimo vėliava. Įdomu keik pačiam  jaunimui reikalinga ši organizacija ir kiek žino apie veiklą?..

Kadangi negaliu rimtai prisidėti darbais, stengdamasis pakeisti susidariusią situaciją, o kita nuomonė, kritika čia negalima, atsistatydinau iš revizijos komisijos. Tikiuosi, kad po pavasarį vyksiančių rinkimų situacija pasikeis, nes rinks ir pirmininką, ir valdybos narius. Žinoma, gali būti, kad nelabai kas ir keisis, nes naujų lyderių ugdymas niekada nebuvo tarp prioritetų. Bet gal atsiras naujų vėjų, kurie ne tik deklaruos, bet ir konkrečiomis priemonėmis rūpinsis jaunimu. 

Atleiskit už kritiką ir tiesmuką nuomonę, bet manau, kad reikia daugiau kritiško požiūrio. Tas užliūliavimas, kad mes visi savanoriai ir nieko už tai negauname, toks jau nemotyvuojantis. Viską ką darome, ar mokamai, ar nemokamai reikia daryti tik labai gerai!

p.s. žemiau pateikiu visą revizijos komisijos ataskaitą.

Revizijos komisijos Marijampolės jaunimo organizacijų tarybos „Apskritas stalas“ (MJOTAS) 2010 metų veiklos vertinimo ataskaitas

Revizijos komisija atlikdama MJOTAS 2010 metų veiklos vertinimą, vadovavosi organizacijos įstatais, valdybos, visuotinio susirinkimo, revizijos komisijos darbo reglamentais, Marijampolės jaunimo organizacijų tarybos „Apskritas stalas“ deleguojamų Marijampolės savivaldybės jaunimo reikalų tarybos (JRT) narių rinkimo ir atskaitomybės reglamentu, LR įstatymais, atvirumo, skaidrumo ir demokratijos principais.

Teigiami veiklos aspektai: 
  • Buvo atsižvelgta į pernykštes pastabas ir veiklos ataskaita įgavo padoresnę formą, kurioje galime matyti kokios veiklos buvo vykdomos siekiant organizacijos tikslų.
  •  
  • Patvirtinti darbo reglamentai, kurie turėtų palengvinti darbą.
  • MJOTAS deleguoti vadino didžiausią vaidmenį JRT darbe, pasiekta nemenkų pasiekimų.
  • Didelis pasiekimas vasaros ir žiemos forumai, kuriuose galėjo savo kompetenciją kelti nemaža dalis organizacijų narių.
  • Pradėta kuri organizacijos veiklos strategija.

Pastebėti trūkumai ir neigiami veiklos aspektai:
  • Biuro trūkumas, kas trukdo aktyvesnei ir kokybiškesnei organizacijos veiklai. Revizijos komisija, matydami, kad valdybos narių darbas nepasiekia aukšto produktyvumo lygio, rekomenduoja visą veiklą statyti ant pirmininko ir jo komandos – biuro pečių. Tik tokiame modelyje mes matome kokybiškai veikiančia organizaciją.
  • Pastebėti neatitikimai Visuotinio susirinkimo darbo ir Marijampolės jaunimo organizacijų tarybos „Apskritas stalas“ deleguojamų Marijampolės savivaldybės jaunimo reikalų tarybos narių rinkimo ir atskaitomybės reglamentuose.
  • Narių dokumentai neatitinka keliamų reikalavimų (neatitikimai pateikiami).
  • Pažeidžiamas Valdybos darbo reglamento punktas 3.1.1. Valdybos posėdžius šaukia Pirmininkas ne rečiau kaip kartą per mėnesį.
  • Pažeidžiamas Valdybos darbo reglamento punktas 3.6.5. Valdybos posėdžio nutarimai privalo būti paskelbti MJOTAS tinklapyje ir išsiunčiami el. paštu visiems nariams per 5 dienas nuo posėdžio datos.
  • Pažeistas Marijampolės jaunimo organizacijų tarybos „Apskritas stalas“ deleguojamų Marijampolės savivaldybės jaunimo reikalų tarybos narių rinkimo ir atskaitomybės reglamento 5.3.3. ne vėliau kaip prieš penkias kalendorines dienas iki Visuotinio susirinkimo privalo elektroniniu paštu atsiųsti MJOTAS deleguotų MSJRT narių veiklos ataskaitą Nariams ir Kontrolės komisijos pirmininkui. Šis dokumentas nurodytu terminu skelbiamas ir MJOTAS interneto svetainėje. Dėl to negalėjome vykdyti JRT veiklos vertinimo.
  • Revizijos komisija nesutinka su JRT narių rinkimo procedūra. Mes manome, kad šitaip slaptai padaryti rinkimus tikrai nevalia. Mes atvira ir demokratiška organizacija net savo narių (kurie nebuvo susirinkime) neinformuojame, kad vyks rinkimai, o galų gale į JRT tai yra ir jaunų žmonių, kurie nepriklauso MJOTAS organizacijoms, bet taip pat turi teisę kandidatuoti ir jiems tai reikia pasakyti. Likus 1 dienai iki termino, po revizijos nario pastabos, paskelbimas, mūsų nuomone yra per trumpas.
  • Mūsų manymu kol kas JRT narių rinkimai neturi teisinio pagrindo. Remiantis LR jaunimo politikos pagrindų įstatymo 8 str.3 dalimi: Savivaldybės tarybos sprendimu gali būti sudaroma nuolatinė (tarybos kadencijos laikotarpiui) AR LAIKINOJI (ATSKIRIEMS KLAUSIMAMS NAGRINĖTI) SAVIVALDYBĖS JAUNIMO REIKALŲ TARYBA. Remiantis LR socialinės apsaugos ir darbo ministro patvirtintais Savivaldybių jaunimo reikalų tarybų tipiniais nuostatų 10  punktu  Jaunimo reikalų tarybos narių skaičių nustato Savivaldybės taryba.
  • Viešumo trūkumas buvo ir vykdant valdybos nario rinkimus, todėl ir ši procedūra revizijos komisijos netenkina.
  • Veiklos ataskaitoje nepateikta: MJOT „Apskritas stalas” metinė finansinė atskaitomybė; samdomų MJOT „Apskritas stalas” darbuotojų skaičius finansinių metų pabaigoje ir taip padaryta įstatų punktų 10.2.3.; 10.2.4. pažeidimai.
  • Buvo padaryta įstatų punkto 10.1. „MJOT „Apskritas stalas” pirmininkas ne vėliau kaip likus 10 d. iki visuotinio narių susirinkimo privalo parengti ir pateikti visuotiniam narių susirinkimui kiekvienų praėjusių metų MJOT „Apskritas stalas” veiklos ataskaitą. Ši ataskaita yra vieša. MJOT „Apskritas stalas” buveinėje ar kitais būdais su šia ataskaita visiems galima susipažinti“ ir visuotinio susirinkimo darbo reglamento punkto 3.2.3. „Pirmininkas ne vėliau kaip likus 10 dienų iki Susirinkimo privalo parengti ir pateikti Nariams, Stebėtojams ir Revizijos komisijos pirmininkui praėjusių metų MJOTAS veiklos ataskaitą. Ataskaita išsiuntinėjama, elektoriniu paštu ir pateikiama MJOTAS tinklapyje“ grubūs pažeidimai.
  • Finansinė ataskaita iki visuotinio susirinkimo taip ir nebuvo pateikta, kaip to reikalauja įstatai ir susirinkimo darbo reglamentas.

Revizijos komisijos siūlymai, už kuriuos prašome balsuoti atskirai:
1.      Per pusę metų visiems nariams susitvarkyti dokumentus. Priešingu atveju svarstyti organizacijų narystės sustabdymo klausimą.
2.      Atsižvelgiant į revizijos komisijos pastabas priimti patobulintus šiuos reglamentus:
2.1.    Visuotino susirinkimo
2.2.   Marijampolės jaunimo organizacijų tarybos „Apskritas stalas“ deleguojamų Marijampolės savivaldybės jaunimo reikalų tarybos narių rinkimo ir atskaitomybės
3.      Nukelti JRT narių rinkimą iki oficialaus tarybos sprendimo formuoti JRT, procedūrą vykdyti skaidriai, viešai, sudarant sąlygas ne MJOTAS organizacijų nariams kandidatuoti.
4.      Nukelti valdybos nario rinkimą, rinkimus organizuoti viešai, skaidriai išlaikant normalų terminą apspręsti ir pateikti kandidatūras.
5.      Primygtinai siūlome netvirtinti veiklos ir finansinės ataskaitos, kurios buvo pateiktos pažeidžiant organizacijos įstatus, visuotinio susirinkimo darbo reglamentą. Šioms ataskaitomis patvirtinti turime mėnesį laiko ir procedūrą galimą įvykdyti be pažeidimų.

Tikime Jūsų pilietiška savimone, sąžiningumu taip pat tikime atvira, skaidria ir demokratiškai veikiančia organizacija, kuri gali nuveikti daug dėl šio miesto jaunimo, todėl siūlome spręsti organizacijoje kylančias problemas, o ne užsimerkti prieš jas.

Su pagarba,
MJOTAS revizijos komisija

6 komentarai:

  1. Povilai - sveikinu paviesinus ataskaita. Manau tik viesumu galima inesti pokyciu. Aisku, matant tokius dalykus kyla klausimas - kodel jaunieji socdemai nedalyvauja (o gal dalyvauja?) Stalo valdyme (valdyba, pirmininkas, savanoriai)? Butu idomu suzinoti :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Čia turiu prisiimti atsakomybę ir atsiprašyti, kad nespėjame.
    Savo organziacijoje darydami nemažus projektus, akcijas, visi dar turime darbus ir tampa sudėtinga spėti.
    Jei ten požiūris būtų kitos tai galiam būtų ir nesant valdymo organuose padėti, bet kaip jau sakiau nenoras matyti realybės, nenoras priimti nuomonės, kritikos užkerta betkokius kelius padėti.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tai juk pats buvai valdyboje, kur problema, kodėl nedarei nieko, kad situacija pasikeistų? oj, taip, atsiprašau, buvai užsiėmęs šūkaliojimais ir kitų kritika, tad laiko pačiam kažką padaryti taip ir neliko :)) man tikrai labai pikta, kad tu, Povilai, esi toks geras politikas.. manau geriau būti geru žmogum, o ne geru politiku.. visi, kas buvo sisję su stalo veikla žino, kad vieninteliai Marius su Rūta stengėsi iš visų jėgų dėl stalo.. esu pasibaisėjus tavim, kaip asmenybe

    AtsakytiPanaikinti
  4. Puikioje šiandien diskusijoje dalyvavom ir ten aiškiai buvo identifikuota lietuvių pagrindinė problema: mes nesugebame kritiškai vertinti situacijos, matome viską per daug rožine spalva ir tai trukdo progresuoti.
    Būdamas valdyboje ne "šūkaliojau" bet sakiau savo nuomonę kas manęs netenkino, siūliau, tačiau veikla valdyboje kaip žinai nevyko, ne tokios jos ir buvo funkcijos tai jau pirmininko su komanda sritis.
    Tai niekas ir nenuneigia jų veiklos ar aš sakiau kad jei nieko nepadarė? Kalba eina apie konkrečią situaciją, konkrečius pažeidimus ir nenorą jų pripažinti, taisytis.
    Man nėra labai smagu girdėti, kad esi pasibaisėjusi, bet nieko ne populiarumo aš noriu, o teisybės. Šioje vietoje bandau jos siekti, kaip pasiseks bus matyti. Bet aš nebijau būti nepopuliarus, niekada nebuvau tarp tų kurie visų mėgstami ir mylimi..
    O kaip mano politinė karjera susiklostys matysim ateityje.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Kazkur Povilai esu macius ta jaunatviska idealizma, kuris su metais mazeja:)Visada patiko zmones, kurie turi ir issako savo nuomone, bei stengiasi teseti savo pazadus,bet tavo paties labui, siulau reiksti nuomone demokratiskiau:) Tiesiog, kad nepasikistain sau kojos.

    Pagarbiai Sonata

    AtsakytiPanaikinti
  6. Miela Sonata,
    viskas prasidėjo tada, kada mane demokratiškai nušlavė ir tuo pačiu nušlavė visas mūsų prieš pusę metų priimtas tvarkas, reglamentus.
    Esmė tai paprasta sakiau padaryti normalius rinkimus į JRT atvirus, normaliai paskelbiant apie juos. Tai tada laikė mane durneliu, tipo iš kur čia atsiras tau visi kas norėjo jau dalyvavo. Bet aš neklydau atsirado! Ir dabar dėl to kilo toks vajus, juolab, kad realiai mokiniai yra MJOTe, račiau kažkur problemų yra jei jie atskiria į merą kreipėsi.
    Bet mes vis nenorim matyti problemų ir paskui vadina mane šūkaujančiu, tai juk normaliomis bendravimo priemonėmis kada aš surašau kas negerai, kaip tai padaryti gerai, manęs niekas negirdi.
    Tada bandau apie tai prabilti ir plačiajai auditorijai, reikia matyti visas puses.
    O demokratija tai ne pareiga paklusti neteisybei, gerbsiu ir vykdysiu sprendimą koks bus priimtas, bet greičiausiai vis tiek su juo nesutiksiu.

    AtsakytiPanaikinti