6 Tarybos posėdis

Rugpjūčio 22 d. įvyko Marijampolės savivaldybės Tarybos septintojo šaukimo šeštasis posėdis. Šį posėdį gyvai galėjo stebėti visi norintieji interneto tinklapyje www.marijampole.lt. Ten pat bus kaupiamas įrašų archyvas ir bet kuriuo metu galima peržiūrėti norimą posėdį. Pagal darbotvarkę 6 posėdis turėjo būti gana neilgas, tačiau kalbos, dažnai bereikšmės, koreguoja pirminius planus. Pabandysiu trumpai aptarti aktualesnius klausimus, kas svarstyta ir kas nutarta.

Įtempta diskusija vyko mokesčių inspekcijos viršininkei pristačius duomenis, kaip yra renkamas fizinių asmenų pajamų mokestis. Pagal ministerijos patvirtintą planą surinkimas yra viršijamas, tačiau Taryba svarstydama šių metų biudžetą padidino biudžeto pajamas keliais milijonais, nes tiesiog kitos išeities nebuvo, būtų trūkę pinigų normaliam funkcionavimui. Padidinimas buvo pagrįstas, nes mieste vykdomi didžiuliai statybos darbai, apimtys gerokai padidėję, todėl ir mokesčio surinkimas turėjo didėti, tačiau mokesčių inspekcijoje nuo birželio 1d. pradėjus veikti automatizuotai sistemai, neįmanoma sužinoti kiek mokesčio surenkama ir kiek jo turi būti pervedama į savivaldybės biudžetą. Mokesčių inspekcijos viršininkė neatsakė ir į klausimą ar įmonės registruotos kituose miestuose, tokios kaip statybų, samdančios vietinius gyventojus, buvusi apskrities viršininko administracija su ten dirbančiais žmonėmis, kurių darbdavys yra sostinėje, perveda mokestį. Artimiausiu metu savivaldybės administracija, bendradarbiaudama su mokesčių inspekcija kreipsis į vyriausybę, siekiant išsiaiškinti konkrečius duomenis ir susigrąžinti visus pinigus, kurie priklauso mūsų biudžetui.

Patikslinome privatizavimo fondo sąmatą, skirdami 15 tūkst. Lt Meškučių bibliotekos pastato stogo remontui, 100 tūkst. Lt savivaldybės antro aukšto remontui ir „Saulės“ pradinės mokyklos apšiltinimo užbaigimui ir tvoros užtvėrimui. 

Marijampolės jaunimo organizacijų tarybai „Apskritas stalas“ suteikėme patalpas Vytauto g. 17. Ten pat įsikurs ir profsąjungos, o anksčiau jų turėtas patalpas perima Pirminės sveikatos priežiūros centras.

Visi vieningai pritarė Laisvosios ekonominės zonos steigimui vietoje dabar esančios pramoninės zonos. Tikimasi, kad tai palengvins investicijų pritraukimą, kas leis sukurti naujų darbo vietų.

Nemažai diskusijų kilo ir dėl siūlymo pritarti papildomų darbų atlikimui įgyvendinant projektą „Kompleksinis miesto centrinės dalies (Bažnyčios g., J.Bendoriaus g., Laisvės g., V.Kudirkos g. ir Gedimino g. atkarpomis apribotos zonos) viešųjų erdvių sutvarkymas“:
1.      Rekonstruoti Marijampolės Bažnyčios g. atkarpą nuo J.Bendoriaus gatvės iki sankryžos su P.Armino gatve ir Bažnyčios-P.Armino gatvių sankryžą;
2.      Rekonstruoti Marijampolės Šv. Arkangelo Mykolo mažosios bazilikos šventorių, restauruoti šventoriaus tvorą.
Rekonstruoti gatvės atkarpą pritarė visi, tačiau kilo pasipriešinimas dėl 2 siūlymo, nes tam bus skirti pinigai, nubraukiant juos nuo kitų projektų, tačiau ,kaip patikino atsakingi žmonės, darbai nebus atšaukti, tiesiog jie bus supaprastinti, naudojant pigesnes medžiagas. Sprendimo projektas buvo priimtas, nes didesnė dalis Tarybos narių pasisakė, jog bažnyčios teritorija yra gausiai lankoma tų pačių marijampoliečių ir tai praktiškai yra viešoji erdvė, nors teisiškai privati bažnyčios nuosavybė.

Vienas iš įdomiausių klausimų buvo rūkymo uždraudimas parkuose ir Basanavičiaus aikštėje. Išties vyko įtempta diskusija, nuomonių įvairovė ir sprendimas buvo priimtas kitoks nei buvo pateikta projekte. Patvirtintas draudimas rūkyti tik Basanavičiaus aikštėje ir nutarta prie policijos komisariato įrengti rūkymo vietą. Tokį pasiūlymą teikė mūsų frakcija.

Mano asmeninė nuomonė gerokai skiriasi. Jei būtų mano valia tai būtų uždrausta rūkyti ne tik aikštėje, bet ir dar bent 5 pagrindiniuose parkuose, tačiau vieno balsas į dangų neina ir tenka ieškoti kompromisų. Gerai bent tiek, kad nepristigo politinės valios ir buvo žengtas pirmas žingsnis. Taip pat mūsų frakcija įsipareigojo, kai tik bus baigti rekonstruoti parkai, uždrausti rūkymą ir juose.

 Posėdžio pabaigai buvo priimtas išties džiugus sprendimas – pritarta gydytojo rezidento Modesto Kukio medicinos rezidentūros ortopedijos – traumatologijos studijų kainai apmokėti. Šiais metais savivaldybė skirs 7 tūkst. Lt iš Mero arba Administracijos direktoriaus rezervo, o kitais metais bus numatyta biudžete. Gali būtų, kad reikalingus pinigus kompensuos ligonių kasos, sprendimas paaiškės maždaug po pusės metų. Studentas įsipareigoja 10 metų po baigimo dirbti Marijampolėje ir ne mažesniu nei 1 etatu. Tai puiki investicija, žinant kaip sunku prisitraukti į mažesnius miestus gydytojus, kurie didmiesčiuose uždirba kelis kartus daugiau.

Ši puiki iniciatyva, manau, galėtų būti plėtojama, gal net atsirasti eilutė biudžete remti specialistus reikalingus mūsų savivaldybei ne tik medicinoje, bet ir kitose srityse. Gavę paramą studentai ar stipendijų forma, ar sumokant už mokslą turėtų įsipareigoti atitinkamą nustatytą laiką dirbti mūsų savivaldybėje, taip būtų išspręsta problema, kada regiono įmonėms trūksta specialistų ir nepavyksta jų prisitraukti.

Tiek trumpai iš 6-ojo posėdžio.

3 komentarai:

  1. Kaip gi neįtikti bažnyčiai , užteks pataikauti , jei tuokie esate geri tai man ir tvorą suremontuokite perdažykite . Pinigus į kairę į dešinę mėto nieko dar pasiskolinsit 5 milijonus .

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jeigu Jūs leisite savo privačioje teritorijoje lankytis gyventojams, vykdysite ten kažkokią veiklą pritraukiančią žmones manau verta svarstyti.
    Yra ir gerų pavyzdžių kaip žmonių sodybose vyksta puikūs renginiai sutraukiantys gausybę mūsų gyventojų tai ir "Baltas kluonas", "Duonos kelias" ir kt. tai prašau vykdykite kažką pan. ir manau savivaldybė neatsisakys padėti.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Manau laisvoji ekonominė zona tikrai pritrauks daugiau investicijų. Gal tikrai, tai net naudingiau nei pramoninė zona.

    AtsakytiPanaikinti