10 Tarybos posėdis


Lapkričio 28 d. vykusiame Marijampolės savivaldybės tarybos posėdyje buvo svarstoma net 42 klausimai. Man šis posėdis išsiskyrė tuo, kad gavau net 3 pareigas. Trumpai pabandysiu pristatyti svarbesnius bei daugiau diskusijų sukėlusius klausimus.

Nesudėtingai patvirtinti visi detalieji planai. Patikslintas 2011m. biudžetas, atsižvelgiant į pasikeitusias mokinio krepšelio lėšas ir kt. aspektus. Biudžetą dar teks tikslinti mažiausiai 2 kartus gruodžio mėnesio posėdžiuose, nes vykdymas labai įtemptas taip pat atsiranda įvairūs perskirstymai ir pan. Finansų departamento direktorė patikino, kad iki metų pabaigos visi "biudžetininkai" tikrai gaus visą darbo užmokestį ir žmonėms nereikėtų nerimauti, o svarbiausia nepasiduoti nepagrįstoms kalboms ir gandams, kurių artėjant rinkimams tikrai bus nemažai.

Pritarėme 3 mln. Lt ilgalaikės paskolos iš finansų ministerijos ėmimui, pinigai bus naudojami ES lėšomis finansuojamų projektų kofinansavimui. Kolegos Tarybos nariai iš opozicijos kritikavo šį sprendimą, nes paskolų administravimui per metus tenka sumokėti apie 1 mln. Lt ir siūlė šiuos pinigus nukreipti bibliotekoms. Tačiau tokį siūlymą vertinu kaip populistinį, nes puikiai suprantame, kad prisidedame tik centais lyginant su tuo kiek gauname paramos iš ES ir kokius darbus atliekame visų mūsų savivaldybės žmonių labui. Ir tos pačios bibliotekos yra gausiai modernizuojamos iš ES projektų, todėl nemanau, kad čia blogas žingsnis.
Ši paskola gaunama su fiksuotomis palūkanomis iš finansų ministerijos. Tai tikrai labai geros sąlygos, todėl didesnė dalis Tarybos narių ryžtingai pritarė šiam sprendimui.

Patvirtinti įkainiai už verslo liudijimus. Jie ženkliai padidinti, tačiau čia ne Tarybos valia, o vyriausybės padiktuotos sąlygos.

Nepriimtas sprendimas dėl UAB „Vindion“ atleidimo nuo valstybės rinkliavos už licenciją verstis mažmenine prekyba alkoholiniais gėrimais bare. Įmonė prašė atleisti nuo 300 Lt licencijos mokesčio, mūsų frakcija tam tvirtai nepritarė, nes įmonė, kuri pardavinės brangius vynus tikrai turi rasti tuos 300 Lt. Tai būtų noras būti gudresniu už kitus.
Aš asmeniškai nepritariu tokio verslo rėmimui (kai kurie kolegos įvardino tai rėmimu), esu įsitikinęs, kad alkoholis tikrai neištrauks iš ekonominės krizės, kad ir brangus vynas. Alkoholis yra alkoholis ir jo palaikyti tikrai nereikia, ir dar biudžeto pinigais.

Pritarėme Daukšių miestelio bendruomenės projektui, kuriuo bus remontuojamas bendruomenės namų stogas.

Patvirtinom Marijampolės savivaldybės plėtros strateginio plano rengimo darbo grupių sudėtis. Bus sudarytos 8 darbo grupės: švietimo reikalų; socialinių reikalų; kultūros, turizmo, sporto ir jaunimo reikalų; sveikatos apsaugos reikalų; verslo reikalų; susisiekimo, inžinerinės infrastruktūros, aplinkos apsaugos reikalų; žemės ūkio ir kaimo reikalų; viešojo administravimo reikalų.
Man teko didelė atsakomybė vadovauti kultūros, turizmo, sporto ir jaunimo reikalų darbo grupei. Artimiausiu metu pradėsime įtemptus darbus ir bus reikalinga visų jūsų nuomonė, kokį miestą norite matyti šiose srityse. Apie visas veiklas stengsiuosi informuoti ir žinoma lauksiu jūsų visų pasiūlymų!

Patvirtinome korupcijos prevencijos komisijos sudėtį ir nuostatus. Mane patvirtino šios komisijos pirmininku. Tai nauja sritis, į kurią reikės gilintis, bet manau, kad kartu su patyrusiais kolegomis išjudinsime šios komisijos darbą, nes praeitoje kadencijoje ji nebuvo labai aktyvi.
Šios komisijos patvirtinimas nebuvo labai lengvas, nemažai abejonių sukėlė ir mano kandidatūra, todėl nujaučiu, kad bus nemažas spaudimas, bet darbo nebijau ir esu pasiryžęs aktyviai veikti korupcijos prevencijos srityje.

Tvirtinant Marijampolės savivaldybės aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios programos 2011 m. priemones, kilo nemaža diskusija dėl didelio pavojaus, kurį kelia Sosnofskio barščiai. Šios labai pavojingos piktžolės plečiasi, užkariaudamos vis naujas teritorijas ir artėdamos link miesto, todėl Tarybos nariai akcentavo, kad į šios problemos sprendimą reikia labai atsakingai pažiūrėti, o ne tik užsidėti pliusiuką ir išleisti pinigus. Pavasarį matysime rezultatus.

Pagaliau patvirtinome galutinę jaunimo reikalų tarybos sudėtį. Į šią, jaunimo reikalus atstovausiančią tarybą, nuo savivaldybės Tarybos buvo deleguota 3 nariai: Ričardas Mockus, Vaida Giraitytė ir aš. Nuo savivaldybės administracijos deleguoti Daiva Pankauskienė, socialinių reikalų departamento direktorė, Vygantas Dilys, Švietimo skyriaus vedėjas ir Loreta Rutkauskienė, Jaunimo reikalų koordinatorė. Anksčiau 6 narius delegavo Marijampolės jaunimo organizacijų taryba "Apskritas stalas".
Artimiausiame posėdyje rinksime pirmininką, pavaduotoją ir pradėsime darbus.

Tiek trumpai žinių iš 10-ojo posėdžio. Jei kils klausimų mielai atsakysiu.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą