TAIP - elektoriniam balsavimui!

Šiandien gavau laišką, kuriame Pilietinių iniciatyvų centras kviečia palaikyti elektroninio balsavimo iniciatyvą. Aš - UŽ!

Neabejoju, kad dalyvavimas rinkimuose gausėtų su kiekvienais rinkimais! Šiuose savivaldos rinkimuose daugelis mano draugų balsavo pirmą kartą! Didesnė dalis dėl to, kad anksčiau nenori eiti į apylinkes, nežino, kas ten kaip daroma, nedrąsu, o galiausiai pasakoma, kad nedomina, bet tai greičiau apibendrinimas, nei tikroji priežastis. Didesnė dalis, ypatingai jaunų žmonių, kasdien naudojasi internetu, tai sprendžia visas prieš tai paminėtas problemas, suteikia komfortą ir neribotą laiką apspręsti (nesėdėsi juk balsavimo kabinoje valandą). Geri arbatą, skaitai kandidatų biografijas, partijų programas ir apsisprendęs atiduoti savo balsą.

Ligonių kasa užsidirbo - valstybė prarado

Įdomus straipsnis šiandienos Verslo žiniose - "Dar vienas žioplumo rekordas". Kalbama apie nesusipratimą, kai Valstybinė ligonių kasa surinkusi 0,7 mlrd. Lt viršplaninių pajamų padėjo juos visus į banką "juodai dienai", o tuo tarpu Lietuvoje "juoda diena" jau seniai atėjus.

Apie tuos pinigus nežino nei finansų, o dar baisiau, kad net ir Sveikatos apsaugos ministerija, kurios pavaldume ir veikia Valstybinė ligonių kasa. Laikraštyje pateikti puikūs argumentai, kodėl nereikėjo tų pinigų dėti į banką:
1. Jeigu apie šiuos pinigus būtų kas nors žinoję, valstybė būtų galėjus skolintis mažiau.
2. Jeigu indėlio palūkanos 1% punktu mažesnės už palūkanas, kuriomis skolinasi valstybė, tiesioginė žala per metus būtų siekusi 3,5 mln. Lt. Tai čia tik už 1% punktą, kiek man pavyko rasti, tai indėlio palūkanos buvo iki 2,7%, o tuo tarpu, vyriausybė skolinosi metų pradžioje su 7% palūkanų.
3. Kuo greičiau mažėja valstybės deficitas (šiuo atveju būtų sumažėjęs 355 mln. Lt), tuo pigiau galima pasiskolinti visą reikiamą sumą.

3 Tarybos posėdis


Posėdis pradėtas 3 naujų tarybos narių priesaikomis. Džiugu, kad net 2 iš jų -Karolis Podolskis ir Jonas Grabauskas, yra socialdemokratai ir abu - jaunieji socialdemokratai.

Svarstėme detaliuosius planus, kurie turėtų tarnauti visuomenės gerovei. Planuojama kuri poilsines zonas, parkus, pliažus. Taryba vienbalsiai patvirtino šiuos planus, belieka tikėtis, kad numatomi projektai bus įgyvendinti.

Patvirtinome jaunimo užimtumo programą. Taryba sutiko su mūsų komiteto siūlymu, skirti daugiau pinigų šiai programai (lentelėje pateikta koks buvo pirminis variantas ir koks komiteto siūlymas). Žinoma nepavyko išlaikyti skaičių, kurie buvo pirminiame variante. Tačiau perspektyvoje manau yra galimybė padidinti sumas, jeigu programa tikrai pasiteisins.
2011 m.
2012 m.
2013 m.
2014 m.
30 tūkst. Lt.

43 tūkst. Lt.
60 tūkst. Lt
50 tūkst. Lt.
70 tūkst. Lt
55 tūkst. Lt.
80  tūkst. Lt

Pagrindinis šios Trybos akcentas buvo Ministras pirmininkas Andrius Kubilius vizitas, skirtas deryboms dėl Rail Baltica projekto įgyvendinimo Marijampolėje. Gal ir nebūtų reikėję atvykti, jei ne susisiekimo ministras E. Masiulis, nelaikantis liežuvio ir kalbantis, kas šauna į galvą.

Kaip opozicija Jaunimo komitetą kūrė



Gavau priekaištą, kad savo bloge nerašiau apie siūlymą kurti jaunimo komitetą, todėl skubu pasitaisyti.

Pirmame Tarybos posėdyje Liberalų sąjūdžio atstovas Gintautas Stankevičius siūlė kurti "Jaunimo komitetą". Šis siūlymas buvo niekuo neparemtas, aiškiai neapibrėžiant, kokia bus naujojo komiteto nauda.  Pasakymas, kad šis komitetas priims sprendimus atsižvelgiant į jaunimo pozicijas, manęs neįtikino.

Aš sakiau, kad Jaunimo reikalų taryba (JRT) gali ir privalo pateikti jaunimo pozicijas visais Taryboje svarstomais klausimais. Juolab, kad ir jaunimo atstovų JRT yra daugiau nei komitete.   Kita šio siūlymo pusė dar sudėtingesnė: jeigu komitetas būtų įkurtas, kuri tada jaunimo nuomonė būtų tikresnė - JRT ar Jaunimo komiteto? Apskritai, kam tada JRT būtų reikalinga?

Pirmas komiteto posėdis

Pastaruoju metu patiriu ypač daug pirmųjų kartų. Kaip A. Mamontovas sako: Esi  jaunas tol, kol turi  pirmų kartų, tai reiškia, jog aš dar tikrai jaunas.

O jei iš tikrųjų, tai jau pradėjome darbą. Rinkome komiteto pirmininką ir pavaduotoją. Mūsų frakcija siūlė Vandos Juknevičienės kandidatūrą, kaip ilgametės komiteto narės puikiai išmanančios šią veiklą. Tačiau opozicija buvo sutarusi kitaip ir Juknevičienė atsisakė. Liko vienas kandidatas, kurį pasiūlė Tėvynės sąjunga–Lietuvos krikščionys demokratai - Gintautas Stankevičius, todėl vienbalsiai jį ir išrinkome, o pavaduotoja – Vandą Juknevičienę.

Kolegijos studentai turi naują vadą!

Naujoji prezidentė ir buvęs prezidentas
Visai neseniai rašiau apie kandidates, norinčias tapti MKSA (Marijampolės kolegijos studentų atstovybės) prezidente, o dabar jau galiu pranešti, kad ja tapo Gintarė Dobilaitė. Sveikinu Gintare!

Rinkimai išties buvo neeiliniai. Visų pirma dėl to, kad balso teisę turėjo akademinių grupių seniūnai ir buvo žengtas didelis žingsnis link tvirtesnės demokratijos, o kitas aspektas - įtampa. Tiesiog ore tvyrojo, nes susitiko lygiavertės varžovės ir nebuvo aišku, kas švęs pergalę. Rezultatas: 20 už Gintarę, 10 už Gintautę mane asmeniškai nustebino, tikrai nesitikėjau tokios aiškios persvaros, bet demokratija linkusi stebinti.