14 Tarybos posėdis

47 darbotvarkės klausimai, tame tarpe biudžeto tvirtinimas, puikiai atspindi koks sudėtingas ir svarbus buvo posėdis.
Patvirtinom biudžetą 125615,4 tūkst. Lt pajamų ir 131615,4 tūkst. Lt išlaidų. Vyriausybė šiemet sumažino Marijampolės savivaldybės biudžetą apie 14 mln. Lt. Vienareikšmiškai galima pasakyti, kad pinigų trūksta beveik visoms sritims, bet yra kaip yra ir bandėme išsisukti iš susidariusios situacijos.

Man, kaip jaunimo reikalų tarybos pirmininkui, labai džiugu, kad per vargus pavyko padidinti jaunimo užimtumo programai skiriamus pinigus iki 35 tūkst. Lt. Aišku čia ne viskas pasiekta, nes programoje buvo numatyta 60 tūkst. Lt, bet aš laikau, kad tai pasiekimas, nes beveik visų programų ir įstaigų biudžetams mažėjant, mums pavyko šiek tiek padidinti. Reikia paminėti, kad dar 20 tūkst. Lt paskyrėme Jaunimo linijos veiklai. Ši asociacija taip pat tarnaus tiems patiems jauniems žmonėms.

 Radome papildomus 20 tūkst. Lt viešajai bibliotekai, 15 tūkst. Lt sporto centrui "Sūduva", Gamtos tyrimų ir ekologinio švietimo stočiai skyrėme papildomus 30 tūkst. Lt ir dar 30 tūkst. Lt skoloms dengti, nes ši įstaiga labai nukentėjo dėl vyriausybės nefinansuotų programų. Negalime pasigirti, kad visi patenkinti, bet situacija sudėtinga ir verčiamės su tuo ką turime.

Dar vienas su biudžetu susijęs klausimas - išmokos tarybos nariams. Nuspręsta padidinti išmokas iki 800 Lt. Šis sprendimas priimtas atsižvelgiant į susidariusią situaciją: šiais metais buvo numatoma pirkti naujus kompiuterius Tarybos nariams, tačiau daugelis išsakė nuomones, kad geriau šią sumą pridėti prie išmokų ir nedaryti centralizuoto pirkimo visiems. Tada kiekvienas asmeniškai galės nuspręsti, kurio tiekėjo internetą pasirinkti, o gal tuos pinigus panaudoti degalų įsigijimui, telefono sąskaitų apmokėjimui ir naudoti savo kompiuterį.
Tarybos nariai, kurie neišnaudos jiems numatytų išmokų, galės po pusmečio perskirstant biudžetą paskirti nepanaudotą sumą bet kuriai savivaldybės įstaigai, organizacijai ar programai finansuoti.
Reikia suprasti, kad nuolatos dirbant tarybos nario darbą išlaidų patiriama gerokai daugiau. Marijampolės savivaldybė yra didžiulio ploto ir tie, kurie galvoja dirbti daugiau nei vieną kadenciją nuolatos susitinka su žmonėmis, bendruomenėmis, lankosi renginiuose, informuoja gyventojus spaudoje, vyksta nuolatinis sistemingas darbas. Tarybos nariams niekas neskiria "valdiško" transporto, telefono, informacijos laikraščiuose taip pat niekas nespausdina nemokamai. Nereikia sakyti ir manyti, kad šie pinigai pieštukams, nes kaip jau minėjau pagrindinės išlaidos yra degalams, telefonui, internetui, pašto paslaugoms ir už viską reikia atsiskaityti.
Suprantu, kad bus daug skirtingų nuomonių, bet tiesiog stengiausi paaiškinti šią situaciją. Jeigu būtų visiems nupirkti kompiuteriai išlaidos būtų patirtos panašios, tačiau kalbų būtų buvę gerokai mažiau, todėl žinokime situaciją ir nereikia vieniems kitų apgaudinėti.

Patvirtinome Marijampolės savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklų tinklo pertvarkos 2012-2015 metų bendrąjį planą. Skaudžiausia šio plano dalis kaimiškųjų vidurinių mokyklų numatytas reorganizavimas. Perspektyvoje numatyta Liudvinavo ir Igliaukos mokyklas pertvarkyti į pagrindines, žinoma, lieka galimybė reorganizuoti ir į gimnazijas, tačiau turi būti po 2 vienuoliktas ir dvyliktas klases. Žiūrint į esamą situaciją ir perspektyvas, matosi, kad šį kriterijų bus sudėtinga įgyvendinti, o gal ir neįmanoma. Belieka apgailestauti ir priešintis tokiems ministerijos sprendimams, o savivaldybė šioje vietoje visiškai negali pakeisti situacijos. Tikimės, kad rudenį pasikeitusi Seimo dauguma ir vyriausybė pakeis šiuos sprendimus dar nespėjus sunaikinti kaimiškų mokyklų.

Teko pritarti 4 mln. Lt paskolos ėmimui. Šie pinigai reikalingi kofinansuoti ES finansuojamus projektus, nes į savivaldybę ateina apie 72 mln. Lt investicijų ir žinoma būtų kvaila nepasinaudoti šiai pinigais.

Dar vienas skaudus klausimas - kainos pakėlimas už šiukšlių tvarkymą. Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centras turi didžiulę skolą, dėl netinkamai nustatytų mokesčių už šiukšles. Kainą neišvengiamai reikia kelti, nes kitokiu atveju būtų sutrikęs šiukšlių tvarkymas. Buvo padaryta "meškos paslauga" tvirtinant mažesnes kainas, todėl dabar tenka grįžti ir susitaikyti, kad nėra kitos išeities norint sklandžiai veikiančios šiukšlių tvarkymo sistemos.
Nustatytos kainos: tarifas - 9,68 Lt/asm.; rinkliava 0,25 Lt/m2 

Tiek trumpai apie pagrindinius šio ilgo posėdžio klausimus.

10 komentarų:

  1. Už tave nebalsuosiu ir nebalsavau. Paprasti žmonės už savas lėšas iš darbo ir į darbą važinėja o čia tinginiai sėdi savivaldybės skolą didina , vilniaus skolą norit pasiekti , praskolinkit išvis Marijampolę . Kol daugumoje taryboj bus socialdemokratai tol nieko gero nebus , puikus to pavyzdys marijampolė kiek jau kadencijų social komunistai valdo ,kas vyksta .

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dėkoju už nuomonę, bet deja su ja sutikti negaliu.
    Mano akimis Marijampolė labai neblogai tvarkosi ir po truputį juda link patrauklaus miesto, kuriame veiks pramonė ir bus kuriamos dar vietos, tuo pačiu išlaikant kultūros, švietimo, sporto socialinės paramos įstaigas, kaip neatskiriamus žmonių gerovės garantus.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Geriausia vieta tai kur tu kalbi :po truputį juda link patrauklaus miesto, kuriame veiks pramonė ir bus kuriamos dar vietos . Tiesiog verda pramonė marijampolės laisvojoje ekonominėje zonoje . Maximose kasininkių daugiau įdarbins ar kaip ? Mažiau dėkok ir tą savo diskretišką mandagumą pasilik sau o atsakyk į klausimus nekreipdamas kalbos . Kuo išskirtiniai ir privilegijuoti esat ?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Nežinau ar čia apgailėtina ar juokinga .

    AtsakytiPanaikinti
  5. Čia jau kiekvienas turime savo nuomonę, tik nereikia galvoti, kad Jūsų nuomonė yra absoliuti tiesa ir Jūsų matymas yra pranašiškas, o visi kiti yra tinginiai, vagys ir žulikai.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Vargšai jūs pasididinkit dar tas išmokas , taip sunkiai dirbat matosi per posėdžių video transliacijas .

    AtsakytiPanaikinti
  7. Rašai bandėt išsisukt iš susidariusios situacijos , patįs sudarot tokią situaciją juk kiekvienais metais planuojat biudžetą , reikia skolą mažinti o ne kasmet didinti ir neplaut pinigų kai pavyzdžiui laiptų remontas 18000 litų , įdomu kiek dirbo darbininkų kurie gauna minimalią algą ir kiek liko ''Alvarsui'' statybos firmai jei neklystu . Nieko keisto kai draugų ratas išrenka į tarybą . Kiti minimalios algos negauna tiek kiek sau pasididinot priedus , kaip tas jūsų posakis social demokratiškas: svarbiausia žmogus , tik neaišku kuris ar paprastas ar partinis gerai čia įsukti marijampolėje savi ;)

    AtsakytiPanaikinti
  8. am, cia toks mazas klausimas: ar tos ismokos jums bus kaip ir priedas? ta prasme, jus gaunat atlyginima ir ismokos bus dar ''ant'' jusu atlyginimo, teisingai suprantu?

    AtsakytiPanaikinti
  9. Atlyginimas už Tarybos nario darbą nėra mokama.

    AtsakytiPanaikinti