19 Tarybos posėdis

Po vasaros pertraukos įvyko 19 Tarybos posėdis, kuriame svarstėme 39 klausimus.

Pagrindinis klausimas buvo bendrojo plano tvirtinimas, kuris sukėlė nemažai diskusijų. Visų pirma tai gana vėlokas klausimo pateikimas svarstymui, kurio pasekoje dalis narių norėjo atidėti šį klausimą, tačiau tokios prabangos sau leisti negalėjome, nes jo rengimas labai ilgai užtruko ir be jo žmonės ir įmonės negalėjo vykdyti daugelio veiksmų: nuo žemių nuosavybės susitvarkymo iki bažnyčios statybų. Pastebėti trūkumai bus šalinami ateityje, nes greičiausiai dar ne kartą teks jį koreguoti.

Patvirtinome Marijampolės miesto pėsčiųjų ir dviračių takų specialųjį  planą. Tiesa iki tobulybės dar gana toli su juo, bet visos dviračių takų infrastruktūros įrengimas brangus ir laiko reikalaujantis darbas, todėl visi tikslesni sprendiniai ir papildymai bus detaliuosiuose kvartalų planuose ir techniniuose projektuose. Žinoma, kad būtume jais patenkinti labai svarbu dalyvauti viešuosiuose svarstymuose ir ten reikšti mintis, pastabas ir pageidavimus.

Daug diskusijų sulaukė klausimas dėl teritorijos prie Kosmonautų gatvės detaliojo plano patvirtinimo. Tos gatvės gyventojų atstovas dalyvavo posėdyje ir išdėstė problemas, kurios atsiranda jeigu pro jų namą bus projektuojamas įvažiavimas į būsimą gyvenamąjį kvartalą tarp Vokiečių ir Kosmonautų gatvių. Po diskusijos buvo nuspręsta, kad reikia atidėti šį klausimą ir bandyti suprojektuoti pravažiavimą iš Vokiečių gatvės, kad nebūtų perkrauta Kosmonautų gatvė, o ypatingai namai stovintys toje vietoje, nes kai vyks statybos važiuos labai sunki technika, dulkės, purvas ir t.t. Dar vienas pavyzdys, kaip aktyviai dalyvaujant galima pasiekti rezultatų, tinkančių abiems pusėms.

Dar vienas klausimas, su žemėmis - "Dėl trijų žemės sklypų Marijampolės savivaldybės Liudvinavo seniūnijos Netičkampio kaime suformavimo detaliojo plano patvirtinimo". Jau vieną kartą atidėtas klausimas vis dėlto turėjo būti svarstomas. Istorija tokia, kad Netičkampyje esantis parkelis, kuris oficialiai nėra parkelis, buvo valstybinė žemė, kurią valstybė grąžino žmonėms. Tos žemės savininkė suprojektavo sklypus, kuriuos mes tvirtinome ir, žinoma, gyventojai labai priešinosi, kad toje žemėje vyktų statybos ir kertami medžiai, dėl to vieną kartą atidėjome šio klausimo priėmimą, kad išsiaiškinti kaip ten kas yra.
Ir pasirodo, kad viskas yra teisėta legalu ir žemės savininkė viską daro pagal įstatymą, todėl Taryba neturėjo teisės  nepatvirtinti šio plano, nes savininkė būtų kreipusi į teismą ir teismas žinoma būtų jos pusėje, ko pasekoje dar ir už teismo išlaidas sumokėti tektų.
Klaida didžiausia padaryta, kad laiku gyventojai nesikreipė dėl to parkelio įformininimo, o savavalinis medžių susodinimas niekam nesuteikia teisės taip kurti parkus. Gaila žmonių, bet šioje vietoje Taryba buvo bejėgė, nes žemes grąžina ne ji.

Siekdami paremti vietinius tautodailininkus, amatininkus ir liaudies meistrus atleidome nuo vietinės rinkliavos mokesčio už prekybą viešosiose vietose. Jei konkrečiau, tai šie asmenys galės prekiauti Basanavičiaus aikštėje nemokamai. Tai leis populiarinti liaudies amatus, tuo pačiu pagyvins ir centrinę aikštę. Taip pat nemokamai prekiaus ir miesto dienų metu.

Labai sunkus klausimas "Dėl viešosios įstaigos Marijampolės pirminės sveikatos priežiūros centro valdymo struktūros ir etatų normatyvų patvirtinimo". Esmė - uždaromi Baraginės, Daukšių, Igliškėlių, Meškučių, Netičkampio, Puskelnių, Skaisčiūnų, Valavičių, Želsvos bendruomenės medicinos punktai.
Klausimas skausmingas kaip ir su kaimo mokyklomis, bet ir priežastys panašios. Pagal galiojančius teisės aktus ypatingai sumažintos galimybės punktuose dirbantiems žmonėms gydyti, nes jie praktiškai tik matuoja kraują, leidžia vaistus ir pan. paslaugas teikia, o vaistų rašymas, diagnozės nustatymas ir kt. vis tiek tenka važiuoti pas gydytoją į miestą ar didesnį miestelį.
Kitas svarbus niuansas - beprotiškai iškelti reikalavimai tokio tipo med. punktams ir norint gauti leidimus į jau minėtus 9 punktus reikia investuoti didžiulius pinigus.
Ir dar viena, gal net svarbiausia priežastis, kad populiarėjant šeimos gydytojams, punktai vis mažiau turi klientų.
Šios priežastys ir paskatino priimti sunkų, tačiau neišvengiamai pribrendusį sprendimą. O kad žmonės nebūtų palikti likimo valiai, pirminės sveikatos priežiūras centras teiks mobilios pagalbos paslaugas ir pas gyventojus atvyks medikai, kurie suteiks reikiamą pagalbą.

Na ir pabaigai džiuginantis sprendimas "Dėl projekto „Bendradarbiavimas kuriant biblioteką šeimai“ įgyvendinimo", kurio esmė - kapitaliai rekonstruotas bibliotekos filialas Draugystės gatvėje. Skaitytojams bus sudarytos puikios sąlygos, kurių ten labai trūko.

Tiek trumpai apie pagrindinius, 19 Tarybos posėdyje priimtus sprendimus. Gal truputį simboliška, kad 19 posėdis truko iki 19 val.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą