Baziniai kariniai kursai - NEPRITARIU!

Klausausi šiandien radijo ir mane šiurpina girdimos naujienos: kalba eina apie bazinius karinius kursus ir jų populiarinimą bei subsidijavimą.

Asmenys, baigę bazinius karinius kursus, turės galimybę gauti paramą aukštajam mokslui, darbdaviai įdarbinę tokius asmenis gaus subsidijas ir dar ten daugiau kažką kalbėjo, bet ne viską atsimenu.

Arba aš kažko nesuprantu arba čia eilinis "bardakas". Mano manymu baziniai kariniai mokymai yra visiška nesąmonė, kainuojanti begales pinigų valstybei. 
Tai kas čia nustatė, kad tie kursai ko nors verti? Aš iš savo patirties turiu konkrečių asmenų kaip žmonės išeina "liurbiais" būdami ir grįžta tokie patys, jokių ten permainų nei vyriškumo, nei moteriškumo, nei pilietiškumo negavę...
 
Tai gal geriau tuos pinigus skirti ne "psiaudo" šaleis gynėjams, kuriems skiepijamas pileitiškumas ir bandoma padaryti pavyzdingu piliečiu, o geriau kelkime mokytojų kvalifikaciją, darželio auklėtojų, dėstytojų, mokėkime jiems algas ir jie išugdys kitokią tautą, pilietišką, padorią, žingeidžią ir t.t.  ir tai bus apčiuopiama. 

 Aš palaikau profesionalią kariuomenę, gerai aprūpintą, aukštos kvalifikacijos, pasirengusią dalyvauti NATO misijose. Juk nekovos bazinius kursus baigę "kariai", kam leisti pinigus? Investuokime ten, kur esame įsipareigoję ir tikrai reikia.

Ir kodėl kursus baigęs jaunuolis yra geriau finansuojamas, kodėl jam sudarytos išskirtinės sąlygos, kitokios nei baigusių aukštąją ar profesinę mokyklą, kitokių nei neįgaliųjų ar priklausančių kitoms socialinėms grupėms? Juk jeigu per tuos kursus taip gerai išmokomi, tai jie bus graibstomi ir švietimo ir darbo rinkoje, kam dar juos remti iš to paties mūsų bendro ir visada tuščio biudžeto?

Kur čia argumentai?

Paaiškinkit man prašau kas nors...

9 komentarai:

  1. Kiekvienas pilietis privalo moketi ginti savo tevyne. Visais laikais toks klausimas net nekildavo "Ar eiti tarnauti tevynei"? Bazinai mokymai musu vaikinam suteiks žiniu , pareigos ir drausmes jausma. Paprastai kalbant išlys iš po mamos sijono. O kad skatina tai jau yra gerai.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kai reikės ginti tai gins ir be mokymų, ar daug ten buvo prie televizijos bokšto praėjusių kursus?
    Nebus jau tokio karo kad mokymus praėję galėtų kovoti ir kad tai duotų apčiuopiamų rezultatų.
    O dėl drausmės ir t.t. tai per brandu drausmę tokiomis priemonėmis skiepyti, galima per švietimą, bendruomenes, visuomenines organizacijas ir t.t. tai siekti.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Būt labai gerai, kad kuo daugiau pinigų skirtų mokslui, kultūrai ir t.t. bei mažiau atseikėtų kariuomenei. Bet PRIVALU remti, nes kiekviena normali valstybė RŪPINASI savo saugumu. Čia kalba eina ne apie NATO (vien pasikliauti NATO - naivoka, tiesą sakant), ne apie profesonalią armiją ar pan., o apie kiekvieno save gerbiančio piliečio pasirengimą ginti savo šalį pavojaus atveju.

    Tu nori pasakyt, kad karinio konflikto metu sėdėsi kur pasislėpęs ir lauksi, kol tave apgins NATO ar profesionali kariuomenė? Ar nori, kad konflikto atveju į frontą ant mėsos siųstų jaunus vyrus, neturinčius visiško supratimo, kaip užtaisyti ginklą ir t.t.?

    Žodž, blogai yra tai, jog reikia šaukti į bazinius mokymus mojuojant visokiausiais pažadais, pasiūlymais ir pan. Pareiga savo šaliai neturėtų būti paremta utilitaristiniais paskaičiavimais, kad lengviau įstosiu į univerą ar gausiu darbą.

    Ir dar... kad pasisekė televizijos bokštą apginti dainomis ir trispalve, nereiškia, jog į valstybės saugumą reikia žiūrėti taip naiviai. Tai infantilu ir nesolidu. Ypač tarybos nariui, kuris gali priimti ir įtakoti sprendimus, lemiančius kitų žmonių gyvenimą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na dėl NATO tai reiktų pasiskaityti kaip veikia ta organizacija ir jei netikite jog gintų tai išvis neverta joje būti.
      Tas patriotizmo jausmas apie kurį visi kalba per armiją, gynybą mano akimis yra gerokai iškreiptas ir pasenęs, šiais laikais reikia gerokai kitose vietose reikšti patriotiškumą. Jei galvojate, kad jūs praėję karinius kursus esate didesnis patriotas nei aš, tai galėtume ir konkrečiais faktais pasitikrinti, kuris ten daugiau Valstybei "atidavęs".

      Panaikinti
  4. Kam kam, bet tik ne žmonėms iš komunistėlių partijos spręsti apie Lietuvos kariuomenę.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pritariu, dėl to ir sakau savo nuomonę kaip socialdemokratų partijos narys, o komunistų partijoje nesu buvęs ir apskritai jos nėra jau kelsi dešimtmečius.

      Panaikinti
  5. tai va Povilai, paskaičiau tavo šita nesamone ir nebežinau ar juoktis ar verkti. visu pirma be baziniu mokymų profiseonaliu kariu netapsi, po karo akademijos tapsi karininku, tai iškur gauti eiliniu kareiviu be bkm ? visu antra tai skatina paaugliu užimtumą kas tikrai nera blogai. trečia - visi kurie ten nueina, ju fizinis parengtumas pagereja 2-3kartus. dauguma pamate tokius savo rezultatus ir po kursu tesia treniruotes. ketvirta išmoko savarankiškumo. penkta išmoko kaip elgtis su ginklais, kada juos galima naudoti kada draudžiama ir pan. šešta dar karta pasikartoja pirmos med pagalbos teikima (kiek kartu bekartotumem tuos elementarius dalykus neleimei ištikus vistiek pasimetam) . septinta jai jaunuoliui po bkm lengviau susirasti darba ,tai čia blogai ? jai skatina mokytis čia blogai? beto niekas su lazda nevaro visi ateina savo noru. ir dar daug daug tu pliusu yra čia tik keleta pagrindinių išvardinau. o del valstybes pinigu švaistymo tai manau yra instituciju kurios tikrai daug labiau leidžia vejais musu pinigus, o naudos labai mažai matosi. taigi pagalvok prieš tokias nuomones sakydamas pasverk abi medalio puses

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Profesionalios kariuomenės kariai ne tik karo akademijoje rengiami, ten karininkai rengiami, o profesionali kariuomenė tikriausiai turi savo mokymo programas ar kursus, reiktų pasitikslinti, bet tikrai ne Karo akademijoje jie rengiami.
      Yra savanoriai ten gali bandytis, ugdytis ir paskui apsisprendus tapti profesionaliu kariu, jei nebūsi profesionalas visus kitus Jūsų išvardintus dalykus ten išbandysi ir išmoksi.
      Aš ir nesu prieš pačius kursus, esu ta prasme kai jie išlaikomi iš Krašto apsaugos biudžeto, nes ten mes turime įsipareigojimus NATO ir viskas ok. Jeigu iš jų biudžeto bus skirta apmokėjimas už mokslą - viskas ok.
      Taip, kad aš tapau už bazinius kursus, bet tik iš Krašto apsaugos biudžeto, tikriausiai tą reikėjo tekste užakcentuoti :)

      Panaikinti
  6. Nepraėjus šių mokymų negalima taipti ir kariu savanoriu, be to nereikia šnekėti, kad NATO apgins, reik ir patiemes stengtis. Profesionaliajai armijai taip pat reikai rezervo, kad ir žinančio tik bazinius kursus, bet toki asmenys jau žymiai greičiau prisitaykytų, nes žinotų kas vyksta armijos viduje.
    Taip didelių karų gal jau ir nebekils ... tikėkimės... , bet taip manė ir prieš 100 metų. Bet jai toks karas kiltų tai esmė tokia, kad visus ilgesnius karus laimi ne profesionaliosios armijos, o rezervistai kurie pakeičia išsekusiu ir išnaikintus profesionalus.

    AtsakytiPanaikinti