44 Tarybos posėdis

Labai trumpas Tarybos posėdis su gana paprastais ir aiškiais klausimai, jeigu ne tas "baisusis" draudimo rūkyti Basanavičiaus aikštėje, Poezijos, Vytauto ir Pašešupio parkuose klausimas.

Galiu iškarto pasakyti, kad po ilgų diskusijų vist tik klausimas priimtas su didžiuliu palaikymu - iš 25 dalyvavusių Tarybos narių 23 palaikė šią idėją.


Aš asmeniškai šią idėją palaikau, pritariu ir sveikinu, kad pagaliau ryžomės. Pabandysiu išdėstyti trumpai kodėl taip manau:

1. Rūkymas yra problema, su kuria reikia kovoti ir kai kyla klausimas kokios priemonės geriausios, aš sakau - VISOS! Ir akcizo didinimas, ir draudimai, ir švietimai, nes jei norime rezultatų reikia imtis visko.

2. Rūkymas nevaržo jokių žmogaus teisių ir laisvių, nes rūkymas tiesiog nėra jokia teisė, kurią reiktų ginti. Ginti reikia teisę į sveikatą, kas aiškiai išreikšta mūsų Konstitucijos 53 straipsnyje "Valstybė rūpinasi žmogaus sveikata....", taip, kad ginkime teises, kurias tikrai reikia ginti.

3. Šiuo sprendimu mes tikrai nesiekiame "išgaudyti" ar nubausit visus rūkančius parkuose, juk ir girtų visų nenubaudžia, ir greitį viršijančių nenubaudžia, bet visi supras, kad to daryti negalima ir už tai gali grėsti administracinė atsakomybė. Galų gale kai prie vaikų žaidimo aikštelės parke kokia netvarkinga mama (ar tėtis) rūkys, tai kiti galės ją sudrausminti, o jei kitaip nepavyks tai iškviesti pareigūnus ir apginti savo teisę į sveiką aplinką.

4. Šiuo sprendimu mūsų savivaldybė susilaukė didžiulio žiniasklaidos dėmesio ir daugelio žmonių palaikymo. Kažkada buvo didelis pasipriešinimas ir dėl rūkymo uždraudimo maitinimo įstaigose, todėl natūralu, kad ir šis sprendimas yra sunkus ir daugeliui nepatinka, bet manau tai puikus pavyzdys, kad mūsų savivaldybė progresyvi ir aš asmeniškai didžiuojuosi šiuo sprendimu.

Žinoma, gaila, kad Seimas kol kas nepriima sprendimo ir neuždraudžia nepilnamečiam rūkyti. Kažkoks kuriozas kai nepilnamečiams pirkti cigarečių negalima, suaugusiam žmogui nupirkti cigarečių nepilnamečiui taip pat negalima, o rūkyti galima.
Šiuo metu Seime projektui dėl draudimo rūkyti nepilnamečiams po pateikimo pritarta, bet aš bijau, kad priimti bus sunku, nes jis, greičiausiai, tabako lobisų dėka yra sujungtas su kitu įstatymo projektu, kuriuo siekiama uždrausti rūkyti balkonuose, per langus ir t.t.
Esmė paprasta - jeigu atskirai svarstytų uždrausti nepilnamečiams tikrai visi pritartų, bet kai sujungta kartu, tai tikrai atsiras "ginančių balkonus" ir nepriims viso įstatymo projekto ir taip vėl liks neuždrausta nepilnamečiams rūkyti.

5. Todėl mes bent dalinai (tose erdvėse, kur uždrausta rūkyti) kovojam su nepilnamečių rūkymu.

O, kad rūkantieji lengviau priimtų šiuos sprendimus, tai kiekvienoje erdvėje bus numatytos vietos, kuriose bus galima rūkyti.



2 komentarai: