22 Tarybos posėdis


Trumpai pristatau pagrindinius spalio 29 d. posėdžio klausimus.

Svarbiausias posėdžio klausimas - Marijampolės savivaldybės plėtros iki 2017 metų strateginio plano patvirtinimas.
Plano rengimas užtruko metus laiko, darbe dalyvavo įvairių sričių specialistai, įstaigų ir organizacijų atstovai, kurie ir darbo grupių darbe, ir prieš tai galėjo teikti siūlymus ir konkrečias priemones.
Mano akimis šis planas yra didelis žingsnis į priekį, nes jis pakankamai konkretus, aiškus, tačiau su ambicinga vizija. Stebėsenos rodiklių sistema yra kelių lygių, rodikliai pakankamai konkretūs (kiek tai įmanoma), todėl galima bus eigoje sekti kaip mums sekasi įgyvendinti užsibrėžtą viziją ir tikslus.

 Atsižvelgiant į pasikeitusią minimalią algą, patvirtinome individualios veiklos, kuria gali būti verčiamasi turint verslo liudijimą, fiksuoto pajamų mokesčio dydį 2013 metams. Šis sprendimas mūsų netenkina, todėl bandysime "rasti teisybę". Mūsų savivaldybėje yra ir kaimiškos teritorijos, kurios turi mokėti tokio pat dydžio mokestį kaip didieji miestai. Bandysime kreiptis į atitinkamas institucijas ir įtikinti, kad mūsų miesto ir kaimo gyventojai neturėtų mokėti tokio pat dydžio mokestį. Kaimiškos teritorijos turi turėti ženklias lengvatas, norint taisyti padėtį regionuose, nes tuoj visi kaimai liks tušti.

Svarstėme daug klausimų dėl turto perdavimo naudoti patikėjimo teise. Nuolatos atsilaisvina mokyklos, darželiai, kitos savivaldybės įstaigoms nereikalingos patalpos, todėl šie klausimai vis dažnesni Tarybos darbotvarkėje. Džiugu, kad galima perduoti bendruomenėms patalpas, suteikti geresnes sąlygas veikloms, tačiau gaila, kad tos patalpos ne iš gero gyvenimo tampa laisvos, o dėl žmonių skaičiaus mažėjimo. Na ir kitas atviras klausimas ar visi, pasiimantys turtą, sugebės jį išlaikyti, tikiuosi sugebės.

Toks pats klausimas buvo ir dėl Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos patalpų perėmimo, nes šiai tarnybai jos nebereikalingos. Į šias patalpas (Vytauto g. 27) planuojama sukelti visas partijas, kurios šiuo metu turi biurus savivaldybei priklausančiuose pastatuose kitose vietose. Šiame pastate jau veikia mūsų partijos būstinė. Šis sprendimas leidžia tikėtis, kad partijos geriau sutars tarpusavyje, gyvendamos šalia viena kitos.

Pritarėme sprendimui rengti projektą Meškučių kaime veikusiam nelegaliam šiukšlynui sutvarkyti. Bus bandoma gauti finansavimą iš aplinkos apsaugos rėmimo programos šiems darbams atlikti, nes panašu, kad ten gali kelių šimtų tūkst. litų prireikti.

Na ir paskutinis, visada sunkiausias, klausimas, dėl UAB „Litesko“ filialui „Marijampolės šiluma“ šilumos kainos dedamųjų nustatymo. Daug diskusijų sukėlė pastoviosios dalies tvirtinimas ir nusprendėme tvirtinti kainą, be šios dalies.
Esmė paprasta: UAB „Litesko“ filialas „Marijampolės šiluma“ kreipsis į Valstybinę kainų ir energetikos kontrolės komisiją, kuri įvertins ar šis sprendimas buvo teisingas ar vis dėlto "Litesko" atstovams pavyks įrodyti, kad jų paskaičiavimai buvo teisingi. Taryba čia jokių galių neturi ar mes tvirtinam, ar netvirtinam, vis tiek galutinis žodis lieka Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai.
Šilumos ūkyje reikia stiprių permainų ir svarbiausia reikia, kad valstybinė politika šioje srityje būtų ryžtinga ir drąsi. Savivaldybė šioje situacijoje turi labai ribotas galias.

Tiek trumpai iš 22 Tarybos posėdžio.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą